Vi kan få provision genom dessa länkar. Artikeln är alltså en annons. Läs mer

Hjem » Kosttillskott » Proteinfoder – Vår guide till proteinfoder

Proteinfoder – Vår guide till proteinfoder

proteinrik mat

Om du letar efter bra källor och recept för proteinrik mat kan du läsa den här guiden om proteinrik mat som kan ge dig precis den näring du behöver.

Det är viktigt att leva ett balanserat liv och få i sig tillräckligt med alla näringsämnen, vitaminer och mineraler du behöver. Detta gäller allt från grönsaker och kolhydrater till kött och mejeriprodukter. Med en bra och varierad kost kan du försäkra dig om en bra livsstil som kan hjälpa dig att uppnå dina mål.


Mat med proteiner

Protein är ett näringsämne som bidrar positivt till kroppens energi och styrka. Protein fungerar faktiskt som kroppens byggstenar, så när musklerna bryts ner efter hård fysisk träning eller ansträngning kommer protein att hjälpa till att bygga upp musklerna igen för att göra dem ännu starkare.

Det finns många bra källor till proteinrika livsmedel, bland annat fjäderfä, köttprodukter, ägg, nötter, baljväxter och mejeriprodukter. Gemensamt för alla dessa livsmedel är att de båda är proteinrika och mättar. Du kan också dra nytta av kosttillskott som proteinpulver.


Här hittar du proteinrik mat

Protein finns i de flesta livsmedel, men vissa livsmedel innehåller betydligt mer protein än andra. De viktigaste danska proteinkällorna är:

  • Kött: t.ex. fjäderfä, fisk, kött- och fiskspridningar och ägg.
  • Mejeriprodukter: t.ex. mjölk, skyr, yoghurt, ost osv.
  • Baljväxter: t.ex. bönor, linser, kikärter och ärtor.
  • Bröd och spannmålsprodukter: t.ex. havregrynsgröt och rågbröd.
  • Nötter: t.ex. mandel, hasselnötter och valnötter.
  • Sojaprodukter: till exempel sojadrycker, sojayoghurt och liknande.

Det finns också livsmedel med lägre proteinhalt, t.ex. frukt, olika grönsaker och potatis. Även en gurka innehåller en liten mängd protein.

Livsmedel som innehåller lite eller inga proteinnäringsämnen är fetter, t.ex. olja, socker, vatten och alkohol.

Proteinrik mat är viktig när man ska…

När du börjar bli äldre försvagas alla delar av din kropp. Det är därför man ofta ser äldre människor som sjunker ihop lite eftersom deras leder och muskler inte kan hålla dem uppe. Här är det särskilt viktigt att få proteinrik mat, eftersom det kan hjälpa till att hålla kroppen i form, hålla dig frisk och inte minst ta hand om dina ben som också blir sköra.

Kroppens proteiner bryts ner och byggs upp dagligen, vilket är anledningen till att kroppen har ett naturligt dagligt behov av proteinrik mat. Kroppen behöver 0,83 gram protein per kilo kroppsvikt dagligen för att upprätthålla kroppen.

Det betyder att om du t.ex. väger 70 kg behöver du cirka 58 gram protein från din mat varje dag.

Behovet är naturligtvis större hos äldre personer, dvs. personer över 65 år, personer som motionerar mycket eller utför hård fysisk träning och personer med allvarliga sjukdomar. Äldre personer rekommenderas att äta mellan 1,1 och 1,3 gram protein per kilo kroppsvikt.


Uppgift om källor:

Livsmedelsverket.se
Iform.se
Rulla till toppen