Vi kan få provision genom dessa länkar. Artikeln är alltså en annons. Läs mer

Hjem » Köksutrustning » Uppvärmning av mat i luftfrygnen – Guide till avfrostning i luftfrygnen (eller hemmagjord)

Uppvärmning av mat i luftfrygnen – Guide till avfrostning i luftfrygnen (eller hemmagjord)

mat i airfryer

En modern 2023 airfryer är i princip en maskin som fungerar på samma sätt som en konvektionsugn. En airfryer sprider varm luft runtomkring, så att du tillagar din mat jämnt och jämnt var den än befinner sig. Mydinners har sammanställt en komplett guide för att värma mat i en airfryer, samt tips för avfrostning i airfryers.

bästa airfryer

#1 Airfryer bäst i test rekommendation

Prova i 100 dagar med full nöjdhetsgaranti

Hur tillagar man hälsosam och välsmakande mat i airfryer?

Den kan vara ett alternativ till friterad mat eftersom den kan tillaga fettsnål mat genom luft. Dessutom tar en luftfritös inte mycket plats i köket och du kan laga många spännande saker och rätter i den – från hel kyckling till desserter.

Så tillaga din mat i en luftfrys och spara oljan i ugnen eller fritösen, så att du kan laga krispiga rätter utan den. När du använder en luftfrysare rekommenderar vi alltid att du läser bruksanvisningen för att kontrollera specifikationerna för din luftfrysare innan du börjar laga mat med den.

Förutom att du kan tillaga rätter i en luftfrysare är det också en utmärkt maskin för att värma mat. Därför fungerar den också delvis som en mikrovågsugn. Den är effektiv, smart och mycket funktionell. Flera modeller och märken har en luftfrys med många bra funktioner och inställningar som du kan använda.

Tricks för att värma mat i airfryer

När du börjar laga mat med din airfryer finns det några tips och tricks som du kan använda. Vi delar gärna med oss av dem så att du kan göra din mat ännu mer spännande. Lär dig mer om hur du värmer mat i airfryer eller ny kunskap om effektiv avfrostning i airfryer för både kött och grönsaker.

Lite olja: Du kan laga hälsosam mat i en airfryer eftersom du inte nödvändigtvis behöver använda olja eller andra fetter. MEN vi rekommenderar starkt att du använder bara en liten mängd olja, den ger trots allt maten en god smak. Men det är helt frivilligt och det mesta går att göra utan.

Vik ingredienserna väl: När du använder din luftfrysare ska du se till att fördela ingredienserna väl i din luftfrysare, eftersom detta ger den bästa tillagningen, som är jämn och på alla livsmedel. Eftersom den är mindre än en ugn tenderar ingredienserna ofta att ligga i lager. Sprid dem därför ut om möjligt.

Onyx airfryer – bäst i test

Onyx airfryer

ONYX Cookware

✅ 4,7 stjärnor på Trustpilot med +1800 recensioner
✅ Prova produkten i 100 dagar med full returrätt

Andra tips för att värma upp

Grönsaker att tillaga: Om du inte har tänkt på det kan du tillaga en mängd olika grönsaker i en airfryer och de blir utsökta och krispiga. De torkar inte ut på samma sätt som en ugn. Därför behåller de både smak och krispighet.

En hel eller halv grillkyckling: Om du grillar en hel eller halv grillkyckling, kom ihåg att gnugga in skinnet med lite olja eller smör och kryddor, vilket ger ett exceptionellt gott, salt och smakrikt skinn. Kom ihåg att vända den halvvägs under tillagningen. Detta gäller för det mesta i din luftfrys – vänd halvvägs.

Tina upp frysta livsmedel: När du tillagar frysta livsmedel eller råvaror ska du komma ihåg att sänka temperaturen i början så att livsmedlet kan tina lite innan det börjar tillagas knaprigt. Det kommer att tillaga maten mycket bättre om den är tinad.


Är du intresserad av ännu fler idéer?

Om du är intresserad av ännu fler idéer, recept eller inspiration till rätter som du kan tillaga i din luftfrysare kan du läsa vår artikel om recept för din luftfrysare. Där finns recept för frukost, lunch och middag.

Om du ännu inte har köpt en luftfrys eller köksutrustning som denna maskin kan du få en översikt över de bästa luftfrysmodellerna, varumärkena och märkena i denna kategori med vår ultimata guide. Här kan du också hitta din valda modell och var du kan hitta den billigt eller på erbjudande.

Prova på att tina och värma mat i airfryern

Det finns många recept för att tina mat, men vi har vårt första snabba och enkla recept på frysta rullar som du kan göra på nolltid i din airfryer. Det finns flera saker som är smarta med den här metoden jämfört med en ugn, bland annat att du inte behöver förvärma kokkärlet på samma sätt i förväg. Dessutom värms den upp snabbare och du kan spara mycket tid, vilket även gäller elräkningen.
Kolla in vårt ”recept” för uppvärmning av frysta rullar på den här sidan. Spara tid och pengar genom att göra din avfrostning i den här typen av matberedare.


mat i airfryer

Uppvärmning av mat i airfryer – rullar

Peter Klitkou
Snabb och effektiv uppvärmning av mat i airfryer, här hjälper vi till med att tina frysta rullar. Ett bra alternativ till din ugn!
5 fra 2 stemmer
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 15 minuter
Måltid frukost
Kök Svenska
Portioner 2
Kalorier 294 kcal

Equipment

  • Airfryer

Ingredienser
  

  • 1 ps frysta brödrullar

Instruktioner
 

  • Placera önskat antal rullar i din airfyer.
  • Ge dem mellan 7-10 minuter. vid 180 grader Celsius.
  • Det tar kortare tid att tina och värma upp maten än i en ugn.
  • Ta ut dem och låt dem vila i 1 minut och sila sedan.

Video

Anteckning

Du kan också använda din airfryer för att värma upp hemlagade bullar från frysta bullar i din airfryer. Detta gäller inte bara rullar.
Keyword Cirkulär symaskin, Frysta, Mat i airfryer, Upptining, Uppvärmning

Alla typer av mat i airfryer

En av de bästa sakerna med luftfryst matlagning är att din fantasi nästan är den enda gränsen för vilka läckra rätter du kan göra. Du kan tillaga allt från kött, frukt, grönsaker med mera och tillaga varje rätt på sitt eget sätt med dina favoritkryddor.

Luftfrys – har du provat att tillaga frukt i din luftfrys? Om du inte har provat att tillaga frukt i din luftfrysare har du verkligen missat något. Du kan göra massor av läckra snacks och desserter med många olika frukter, vilket ger dig en ny och unik smakupplevelse.

Du kan till exempel göra bananer i airfryern när du lagar mat. Banan i air fryer smakar helt fantastiskt och du måste helt enkelt prova det. Allt du behöver göra är att skära bananen på längden och marinera den med valfri smak. Ett läckert och populärt sätt att smaksätta banan för airfryer är att smörja den med honung, socker, kokosolja eller/och kanel. Dessa smaker, både i kombination och var för sig, kommer att ge frukten en fantastisk smak utöver det vanliga. Efter att ha belagt frukten med dina önskade kryddor lägger du helt enkelt bananen i din airfreezer i 8 minuter vid 200 grader och du kommer att ha den mest läckra karamelliserade bananen.


Fler spännande alternativ

Du kan också tillaga läckra persikor i airfryer. I det här fallet skär du också frukten på mitten och lägger socker eller annat sötningsmedel ovanpå. På så sätt får du den läckraste karamelliserade persikan, som är en perfekt efterrätt eller ett perfekt mellanmål i airfryern. Ett bra tips är att äta den med en läcker vaniljglass för en fantastisk smakkombination.

Som vi nämnt ovan är snacks en bra idé för luftfryst matlagning, och den enda gränsen för vad du kan göra är din fantasi. Dessutom är det också ett hälsosammare alternativ till att laga mat i en luftfrys med olja. Med en luftfrys behöver du knappt någon olja – och du kommer fortfarande att kunna göra krispiga och välsmakande pommes frites, till exempel.

Även om det finns många olika typer av stekpannor kan du laga god mat till dig och dina gäster även med de billigare modellerna. Luftfrysare är ett modernt sätt att laga mat och du kommer med största sannolikhet att bli mycket nöjd med din luftfrysare om du väljer att köpa den smarta maskinen.


Den hållbara lösningen – minimera matsvinnet

Det är inte bara snabbt och enkelt att tillaga och värma mat i en airfryer, utan det kan också hjälpa dig att minimera matsvinnet. Om du har mycket mat över en kväll rekommenderar vi att du fryser in den, så har du många goda rester till andra dagar, där du snabbt och enkelt kan tina upp och värma upp mat med din maskin. Det kan vara allt från bullar, kycklinglår, rullar, potatisklyftor eller liknande.

Den här lösningen är inte bara smart, utan också den mest hållbara och klimatvänliga när man tänker på mat och livsmedelskonsumtion. Det sparar bra pengar att tänka några dagar i förväg, men det innebär också att du inte slänger lika mycket mat. Att värma mat i airfryer är därför också den ekonomiska och bra hållbara lösningen.

För att undvika att slösa för mycket mat kan du också tänka ännu mer på att göra en måltidsplan eller liknande, vilket ger dig större kontroll över vilka livsmedel du använder och hur ingredienserna upprepas, så att det inte slutar med att du slänger dem under veckan för att de blir dåliga.


Uppgift om källor och tester:

Good Housekeeping – Läs deras guide här.
BBC GoodFood – se deras test här.
Homes & Gardens har gjort en genomgång av de olika lufttorkarna – se dem här.
Rulla till toppen